Duurzaamheid

ODIOM levert elk jaar bij de Green Office de duurzaamheidschecklist in. Hierin kan een vereniging beschrijven wat er allemaal wordt gedaan in het kader van duurzaamheid. In 2019 en 2020 is er aan ODIOM een zilveren duurzaamheidslabel toegekend en in 2021 heeft ODIOM het gouden duurzaamheidslabel behaald. Wij mogen ons hierdoor onderscheiden als een duurzame studievereniging!

ODIOM doet al heel veel om zo duurzaam mogelijk te zijn. We vinden duurzaamheid erg belangrijk en we zetten ons er dan ook actief voor in. Zo zijn er door veel leden mokken beschilderd, die worden gebruikt tijdens de theeleut. Op deze manier is het gebruik van papieren of plastic bekertjes enorm teruggedrongen. Bij ODIOM scheiden we het afval in de nieuwe scheidingsprullenbakken op de gangen van de faculteit. Vrijwel alle activiteiten van ODIOM zijn per fiets te bereiken, een duurzame manier van vervoer! Bovendien bieden we op vrijwel alle activiteiten waarbij er wordt gegeten alleen vegetarische gerechten aan. Anders is er altijd een vegetarische optie. Tot slot wordt de duurzame gedachte verspreid onder de leden door berichten op social media te delen, bijvoorbeeld middels wist je datjes.

In verenigingsjaar 2020-2021 is een print- en bewaarbeleid opgesteld.  In het printbeleid wordt het papiergebruik binnen de vereniging beschreven, met daarbij manieren om dit te verminderen. Dit jaar is dit gedaan door agenda’s en contracten online te gebruiken en door draaiboeken voor activiteiten niet te printen. Om dit te optimaliseren, zijn er zes tablets aangeschaft die het bestuur en commissies kunnen gebruiken op het hok en tijdens activiteiten. Het bewaarbeleid beschrijft zaken rondom de bevoorrading van de vereniging. Er is een inventarisatie gemaakt van de spullen op het hok, zodat er geen onnodige spullen meer worden aangeschaft. Het bewaarbeleid legt ook vast wanneer iets weg kan worden gegooid en wat bewaard moet blijven. Dit gaat voornamelijk om documenten en spullen van jaren geleden. Deze stukken zijn voor de leden op de website te vinden, onder het kopje ‘Verenigingsstukken’.

Kortom, ODIOM houdt zich volop bezig met duurzaamheid en probeert zich hier continu in te verbeteren!