Welkom bij ODIOM

De studieverening voor studenten Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde en de Academische opleiding leraar basisonderwijs

ODIOM-kortingssticker

Inmiddels heeft iedereen hem, de ODIOM-kortingssticker! Wil je weten waar je korting krijgt?

Klik hier voor alle voordelen!

De boekenverkoop voor het tweede semester is geopend!

Bestel nu jouw studieboeken met korting!

Klik hier voor meer informatie

We organiseren vele activiteiten en borrels

Zo leer je nog meer mensen kennen!

Deze activiteiten zijn er de komende tijd!

Gezellige en sportieve activiteiten

Deze activiteiten zijn er de komende tijd!

Studiegerelateerde activiteiten

Zoals lezingen

Deze lezingen zijn er de komende tijd!

De alumnilandkaart is online!

Een brug tussen studenten en alumni! Zie waar onze alumni nu werken.

Een groeiend alumninetwerk

TELEVISIETIPS VOOR DE KOMENDE WEEK

 

Zondag 27 mei, Nederland 3, 21.20 uur: Ik ben VMBO. Deel 5

Het VMBO is het meest bezochte schooltype maar staat bekend als het afvoerputje van het Nederlands onderwijs. Het zou er vol zitten met ongemotiveerde probleemleerlingen, die beroerd onderwijs zouden genieten. Toch stappen er elke dag zo’n 420.000 pubers op de fiets of in de tram of bus, op weg naar een van de honderden VMBO-scholen in ons land. In de zesdelige serie ‘Ik ben VMBO’ verkent de VPRO de wereld van het VMBO. Zes leerlingen van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg worden gevolgd in hun leven op en rond school. Sam, Joshua, Pam, Naomi, Suzanne en Maarten nemen de kijker mee in hun leven van schoolbankjes, uitgaan, chillen, verliefdheden en rapporten.

 

Zondag 27 mei, Canvas, België 2, 0.20 Lichtpunt. De school van de laatste kans.

Ondanks de situatie, waarin ze zich bevinden, dromen de Napolitaanse kinderen nog! In de armste buurten van de stad, geregeerd door de maffia, probeert het project ‘Chance’ straatkinderen weer op de schoolbanken te krijgen. Via alternatieve pedagogische methoden proberen de leerkrachten kinderen weer zin te geven in leren, met het oog op een diploma. De leerkrachten en studenten van het ‘Chance’ project werden een jaar lang gevolgd. Een laatste kans om van straat te geraken, een laatste kans op een beter leven, een laatste kans om dromen waar te maken.

 

Zondag 27 mei, National Geographic, 23.00 uur: Test your brain: Our brains are hardwired to make sense of what we see, hear, smell, touch and taste, and fill in missing pieces with whatever our expectations suggest should be there. This helps us understand sentences even when the letters are out of place. But while brains are amazing at processing the world around us, how much should you actually trust your own brain? Enough to multitask by chatting on your cell phone while taking a drive? Think spotting a dancing, life-size penguin sounds easy? Or how about riding a bike with your eyes closed, or picking the right person out of a line-up after witnessing a crime?

 

Maandag 28 mei, Nederland 2, 22.15 uur: Dokument. Dit is Patricia.

De 25-jarige Patricia lijdt aan DIS, Dissosiatieve Identiteits Stoornis, vroeger MPS, Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis genoemd. DIS ontstaat in de eerste zeven levensjaren en is vaak het gevolg van een traumatische gebeurtenis zoals seksueel misbruik. Patricia heeft ongeveer twaalf verschillende persoonlijkheden, allen met een andere naam. Sommigen praten zelfs in dialect. Filmmaakster Jessica Villerius ontmoet Patricia voor het eerst in 2009. Ze is dan net gediagnosticeerd met DIS en staat aan het begin van een lang traject van behandeling, beschermd wonen en heftige crisisopnamen. De filmmaakster trekt zich het lot van de lijdende Patricia aan. Hun relatie is intensief en heftig. Zo wordt de filmmaakster soms midden in de nacht wakker gebeld door een heel jong meisje dat met een angstig stemmetje om hulp schreeuwt. De ouders van Patricia vinden het moeilijk om met Patricia’s ziekte om te gaan, vooral haar vader heeft moeite met de diagnose meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Hij weigert te geloven dat seksueel misbruik de oorzaak is van Patricia’s lijden; volgens hem zijn haar hersenen in de war omdat ze als tiener een auto-ongeluk heeft gehad. Ondanks het feit dat haar vader zich in geen enkel behandelplan kan vinden, verhuist hij zijn dochter trouw van de ene crisisopvang naar de andere. Patricia voelt zich ondertussen nergens veilig. Eén van de persoonlijkheden, die notabene Jessica heet, net als de documentairemaakster, is gewelddadig en suïcidaal. Zij zorgt ervoor dat Patricia zichzelf snijdt en een aantal zelfmoordpogingen doet. Zal Patricia ooit rust in haar hoofd krijgen?

Woensdag 30 mei, Nederland 2, 20.25 uur: Breingeheim: schaamte.

Schaamte is een sterke en negatieve emotie die tot allerlei lichamelijke reacties leidt. Zoals blozen, het warm krijgen, je hoofd wegdraaien en je ogen neerslaan.

Donderdag 31 mei, Nederland 2, 22.55 uur: Holland Doc, Jeroen Jeroen. De 15-jarige verstandelijk gehandicapte Jeroen woont bij zijn moeder. Overdag is hij in een opvang. Het weekend brengt hij door bij zijn vader. Vanwege zijn autistische aandoening is Jeroen zeer gevoelig voor prikkels en heeft hij voortdurend zorg en begeleiding nodig. Regisseurs Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch volgen gedurende vier maanden het leven van de puber, zijn moeder Anita en zijn vaste begeleider Kevin. Dicht op de huid gefilmd en zonder commentaar tonen zij hoe Jeroen zijn omgeving stelselmatig op de proef stelt. Jeroen is aanhankelijk, charmant en geestig. Maar hij is ook onhandelbaar en bijzonder bedreven in het ontregelen. Voortdurend is de graatmagere tiener dingen aan het verstoren, kapotmaken en omverwerpen. In de openingsbeelden gooit hij net zolang een grote, blauwe bal in de lucht totdat die vastzit in een boom. Met een voldane glimlach loopt hij naar de camera: het is hem gelukt. Monter komt Kevin aandraven om de bal uit de boom te halen, zoals hij later schoenen en kleren uit de bosjes plukt, en puzzelstukjes en boterhammen van de vloer opraapt. Maar zelfs hij wordt soms tot wanhoop gedreven als Jeroen zich van zijn meest onhandelbare kant laat zien.

Hans Knot 050 3636584 Hans.Knot@rug.nl

Activiteiten

dinsdag 24 april

Carrièreavond: Ouderbetrokkenheid

Orangerie
18:30

Ben jij geïnteresseerd in ouderbetrokkenheid en heb je 24 april nog niets in je agenda st...
dinsdag 24 april

FeestCie Borrel: Wild Wild West

De Brouwerij
22:30 99

Kan jij sneller drinken dan je eigen schaduw? Haal dan snel je paard van stal en kom 24 Ap...
donderdag 26 april

HeerenCie-activiteit: Pre-kingsday pubquiz

Korreweg 101a
19:30 30

Beste Heeren der ODIOM,Donderdagavond 26 april staat alweer de laatste Heerenactiviteit va...
dinsdag 1 mei

AcCie-evenement: Waterskiën

Grunopark
18:45 38

Lieve Leden, Het is alweer tijd voor de laatste activiteit van dit jaar! Wij hebben dan oo...
zondag 3 juni

The Walkthrough!

Groningen
09:30 26

Op zondag 3 juni zullen we als 'Team ODIBO' meedoen aan 'The Walkthrough'. The Walkthrough...

Lezingen

Gastcollege: Marieke Vogel

di 24 apr 13:30

M.0074

Gastcollege: Dick Grob

wo 16 mei 11:00

M.0061